bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

CELULE-TESUTURI-ORGANE-SISTEME DE ORGANE ALE OMULUI




TESUTURILE CONJUNCTIVE

Tesuturile conjunctive deriva din celulele mezenchimale embrionare si prezinta urmatoarele caracteristici:sunt bogat vascularizate si inervate,prezinta mai multa substanta fundamentala decat celulele si realizeza o simbioza perfecta cu tesutul epitelial,de care sunt separate de o membrana bazala.Se caracterizeaza printr-un inalt grad de polimorfizm si plasticitate(in anumite conditii patologice, un tip de tesut conjunctiv se poate transforma in alt timp de tesut conjunctiv).

Din punct de vedere structural, tesuturile conjunctive sunt formate din:

-celule conjunctive(reticulate,fibroplaste,adipocite,melanocite,elemente figurate ale sangelui, condrocite, osteocite);

-fibre conjunctive(de reticulina,elastina,colagen).

-substanta fundamentala(moale,semidura,dura).

Tesuturile conjunctive se clasifica dupa tipul de substanta fundamentala in: (a)moi,(b)semidure(cartilaginoase),(c)dure(osos)si (d)sangele.

a)Tesuturi conjunctive moi
Sunt de cinci feluri:

TESUT CONJUNCTIV LAX-contine celule,substanta fundamentala si fibre in proportii egale.Formeaza stroma conjunctiva a organelor,umple toate spatiile dintre organe, sustine vasele de sange si nervii,formeaza hipodermul si leaga intre ele fibrele musculare si grupele de muschiiar impreuna cu eliteliile, formeaza unitati functionale.

TESUT CONJUNCTIV RETICULAT-fibrele de reticulina alcatuiesc o retea in ochiurile careia se afla substanta fundamentala,celule reticulare si limfocite.Intra in constitutia ganglionilor limfatici,splinei,ficatului,maduvei osoase.


TESUT CONJUNCTIV ELASTIC-contine predominant fibre de elastina anastomozate in retea.Printre fibre se afla putine celule si substanta fundamentala.Intra in structura peretilor arterelor si venelor mari,a cordelor vocale, carora le confera elasticitate.

TESUT CONJUNCTIV FIBROS-contine predominant fibre de colagen,putine celule si substanta fundamentala,este lipsit de plasticitate si slab vascularizat.Formeaza capsulele diverselor organe,fascii musculare,tendoane, ligamente si intra in structura dermei.

TESUT CONJUNCTIV ADIPOS-contine celule mari ce depoziteaza central grasime(adipocite),fibre de reticulina si elastina,toate inconjurate de o bogata retea vasculara si nervoasa.este situat in hipoderm,in jurul unor organe,in mezenter,mediastin,regiunea axilara,corpul adipos al obrazului.

b)Tesuturi conjunctive semidure(cartilaginoase)

Tesuturile conjunctive semidure prezinta in substanta fundamentala condrina(substanta organica impregnata cu saruri de calciu si fosfor).Celulele sunt de doua tipuri:condroblaste(celule tinere si condrocite(celule mature,adapostite in cavitati numite condroplaste).Contin fibre de colagen si de reticuluina.Nu sunt vascularizate si inervate,nutritia lor realizandu-se pe seama pericondrului(membrana conjunctivo-vasculara ce inveleste cartilajul). Tesuturile cartilaginoase sunt de trei tipuri:hialin,elastic si fibros.

TESUT CONJUNCTIV SEMIDUR HIALIN-la embrion formeaza scheletul iar la adult, cartilajele costale,traheobronhice,laringeale,septul nazal.Constituie matricea pentru asificarea endocondrala(de cartilaj).


TESUT CONJUNCTIV SEMIDUR ELASTIC-este prezent in structura pavilionului urecii,conductorul auditiv extern,epiglotei,aripilor nasului,in unele portiuni ale laringelui si ale trompei lui Eustachio.


TESUT CONJUNCTIV SEMIDUR FIBROS-formeaza discurile intervertebrale,meniscurile articulare,simfiza pubiana.Este prezent uneori si la locul de intersectie a tendoanelor pe os.

c)Tesuturi conjunctive dure(osoase)
Contin trei tipuri de celule:osteoblaste,celule tinere ce secreta oseina,osteocite,celule mature,cu multe prelungiri,adapostite in cavitati numite osteoplaste, si osteoclaste, celule gigantice,multinucleate,cu un echipament enzimatic bogat, care distrug si limiteaza formarea tesutului osos. Substanta fundamentala este oseina iar fibrele sunt de colagen.

Exista doua tipuri de tesut osos:

-spongios,format din tubercule(lamele osoase)ce delimiteaza areole(cavitati pline cu maduva rosie).

-compact,format din unitati morfofunctionale numite osteoane(sisteme Haversiene).

Osteonul este ansamblul alcatuit dintr-un canal Havers,lamele osoase inconjuratoare si osteoplaste in care se afla osteocite.Intre sistemele haversiene se afla sistemele interhaversiene(arcuri de lamele osoase).